יהודה ושומרון נחשבת יצור כלאיים מבחינת מדיניות ממשלת ישראל. מצד אחד חווה האזור תנופת פיתוח ובניה ומצד שני ההכרה בבעלות על הקרקע שונה ומשונה. הבעלות על הקרקע מתחלקת בין מספר רשויות ותיכף ארחיב על כך.
הקרקע בשטח שממערב הקו הירוק רשומה במנהל מקרקעי ישראל או בלשכת רישום המקרקעין מה שכולנו מכירים בשם טאבו.
הקרקע שממזרח לקו הירוק – יהודה ושומרון שייכת בד"כ להסתדרות הציונית העולמית ולרשויות נוספות כגון הטאבו הירדני – כן יש דבר כזה 😊
למעשה ההסתדרות הציונית אינה יכולה למכור את הקרקע לרוכשים ולמעשה היא חוכרת אותו בתהליך הנקרא "בר רשות" כלומר לרוכשים ניתנת האפשרות לבנות נכס על הקרקע.
הבנקים, פחות "אוהבים" להלוות לרוכשים ביהודה ושומרון אך עם זאת אין הם מסרבים למתן משכנתא אלא מתנים זאת במספר דרישות:
בעוד שממערב לקו הירוק ניתן לקבל משכנתא עד 75% מערך הנכס, תלוי בסוגו הרי ביהודה ושומרון מוגבלת המשכנתא עד לסך של 60% משווי הנכס. זהו לא כלל ברזל כי ישנם גם בנקים המאפשרים לחרוג מכך ואף להגיע לעד 70% אך הריבית המבוקשת גבוהה הרבה יותר ומשקפת פרמיית סיכון אשר הבנקים גובים מפאת סיכון הקשור לאזור.
ביהודה ושומרון משכנתאות רבות ניתנות על בניה חדשה מקבלן. החוזה מולם מוגדר כחוזה בניה ולא חוזה רכישה ועל כן מתייחסים הבנקים לפרויקטים כאל בניה עצמית ומתנים את תשלום המשכנתא לפי התקדמות הבניה. מצב זה יוצר חשיפה של הלקוח למדד תשומות הבניה ואינו מאפשר לו להקדים תשלומים לקבלן ולהימנע מחשיפה זו.
כפי שהזכרתי בהתחלה, ישנן קרקעות הרשומות גם בטאבו הירדני בישובים כגון אורנית או רבבה. רישום זה נחשב נחות וחלק קטן מהבנקים מאפשרים קבלת משכנתא באזורים אלו וזאת לאחר קבלת אישורים מדרגים בכירים בבנק.
משכנתא ביהודה ושומרון זה אפשרי, אך יש להבין כי המדובר בעסקה מורכבת ורגישה, מומלץ להיעזר ביועץ משכנתאות פרטי המכיר את רזי המשכנתא ויודע עם איזה בנקים וסניפים כדאי לעבוד על מנת לצלוח בשלום את התהליך ולקבל משכנתא ביהודה ושומרון.
אז ב-ה-צ-ל-ח-ה.
Comments