התאוריות הכלכליות המסורתיות מציגות את הקשר החיובי בין צמיחה כלכלית לשגשוג בשוק ההון. למעשה שוק ההון משמש כברומטר למצב הכלכלה ואף מקדים אותה, שכן הוא מבוסס על ציפיות ותחזיות. כך, אם נצפה לצמיחה כלכלית הרי הדבר יתורגם לעליה במחירי המניות של החברות שייהנו מפירות הצמיחה.
קשר זה עבד עד המשבר שפרץ ב- 2008. נגידי הבנקים שילבו ידיים והחלו להתערב בצורה משמעותית בשוק ההון. ההתערבות התרחשה בשני אופנים: רכישה ישירה של נכסים בשוק ההון מה שהביא לתמיכה בשערים של מניות ואגרות חוב בצורה מלאכותית. בנוסף, הורדת ריבית אגרסיבית, דבר שאפשר לגופים וחברות לגייס כסף בזול. התוצאה הינה נזילות אינסופית. יש הסבורים שנזילות זו מנפחת באופן מלאכותי את שווי הנכסים ובעצם היא זו התומכת בשווקי המניות והאג"ח וזאת ללא קשר לשווים האמיתי של הנכסים. בפועל ההתאוששות הכלכלית והצמיחה הכלכלית חלחלו בקצב איטי יותר מהציפיות- לכן כל עוד נמשכת ההתערבות של הבנקים המרכזיים שוקי ההון ישגשגו.
באופן הזה נוצר פרדוקס בו שוק ההון יעלה כל עוד הכלכלה תפגין סימני חולשה. כלומר אם זה רע לכלכלה זה טוב לנו!
מבולבלים? גם אנחנו. כלומר כל עוד המצב הכלכלי לא ישתפר- שוק ההון ישגשג כי הריבית תישאר נמוכה וכסף זול שמקורו באשראי ימשיך לתמוך בשווקים.
בשנה שעברה, בעיקר במחציתה השנייה נראה היה שכלכלת ארה"ב נמצאת בהתאוששות. מהלך מקדים לכך היה תהליך העלאת הריבית בארה"ב ובישראל. עליית ריבית ייקרה את עלות האשראי ואת הריבית על המשכנתאות. הצפי של נגיד הבנק האמריקאי היה המשך עליית הריבית גם ב 2019 במספר מנות. לאחרונה כאשר התפרסמו נתונים חדשים נראה כי כלכלת ארה"ב צומחת הרבה פחות מהצפוי מה שגרם לנגיד הבנק האמריקאי להצהיר כי אינו מתכוון לעלות עוד את הריבית במהלך השנה.
הצהרה זו מספקת רוח גבית לשווקים וברמה המקומית מאפשרת לבנק ישראל לא להעלות ריבית. כתוצאה מכך ימשך המצב של העדר אלטרנטיבות וכספים ימשיכו לזרום לשוק ההון.
גם בתחום המשכנתאות אנו עדים לירידה בריבית המשכנתא ולכן סביר שגם השנה תהיה שנה טובה לענף הנדל"ן.
אסיים בכך שלאחרונה פורסמו נתוני הרווח של הבנקים למשכנתאות שם נרשם גידול של 37 אחוזים ברווח הנקי שהם כ- 2,000,000,000 ש"ח.
תפקידי כיועץ משכנתאות הוא להקטין כמה שאפשר את הרווח לבנקים ולהגדיל את הרווח ללקוחות. ניתן לעשות זאת באמצעות בניית תמהילים אופטימליים בהתאם לצרכי הלקוח וביצוע מכרז ריביות מול הבנקים השונים. אני מצליח לחסוך סכומים שיכולים להסתכם במאות אלפי שקלים. אני לא רואה פסול בהקטנת רווחי הבנקים שכן מדובר במשחק סכום אפס, כל ירידה ברווחי הבנקים משמעותה חיסכון גדול יותר ללקוחות.
מאחל לכולכם חג פסח שמח ולכו להצביע...
נתראה בניוזלטר הבא.
מאמר טוב ושימושי